<- Kołduny z bryndzyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKopytka w sosie mięsnym ->

PDF Drukuj

Kon loh mee - proste danie z makaronu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4029 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g makaronu,
8-12 lisci chinskiej kapusty,
2 lyzeczki oleju orzechowego,
4 lyzeczki oleju sezamowego,
4 lyzeczki ciemnego sosu sojowego,
4 lyzeczki sosu chilli,
200 g pieczonej wieprzowiny,
100 g czarnych chinskich grzybow lub suszonych prawdziwkow,
200 g ugotowanych krewetek.

1. Wieprzowine pokroic na male, cieniutkie plasterki.
2. Grzyby namoczyc. Po 30 min. w tej samej wodzie udusic, a nastepnie odcedzic.
3. W duzym garnku zagotowac wode, wrzucic liscie kapusty i gotowac przez 1 min.
Liscie kapusty wyjac i pokroic na kawalki. W tej samej wodzie ugotowac makaron. Odcedzic i przelozyc do duzej miski.
4. Olej orzechowy wymieszac z sezamowym, dodac sos sojowy oraz sos chilli. Wlac
do miski z makaronem i dobrze wymieszac.
5. Plasterki wieprzowiny, krewetki, kapuste i grzyby przelozyc do miski i lekko
wymieszac.
6. Tak przygotowany makaron podaje sie zwykle z miseczka rosolu i marynowami
zielonymi papryczkami chilli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności