Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2286 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g ugotowanego ryzu,
8 szalotek,
4 lyzki oleju,
1 lyzka rodzynkow,
1 jajko,
2 swieze czerwone papryczki chilli,
2 zabki czosnku,
250 g obranych swiezych krewetek,
1-2 cebule dymki,
1 lyzeczka kurkumy,
sol.
1. Ugotowany ryz wymieszac widelcem, tak aby nie bylo w nim grudek.
2. Cztery szalotki pokroic na plasterki. Olej rozgrzac na patelni i podsmazyc
na nim szalotki na zloty kolor. Wyjac i odlozyc. Nastepnie na tym samym oleju podsmazyc rodzynki przez 1 min. Wyjac i odlozyc.
3. Jajko ubic, wlac na patelnie i usmazyc cieniutki omlet. Wyjac na talerz, ostudzic, a nastepnie widelcem podzielic na kawalki.
4. Cebulki dymki cieniutko pokroic. Krewetki obrac, wyjac czarna zylke i wyplukac.
5. Pozostale szalotki, papryczki i czosnek drobno pokroic, utrzec w mozdzierzu
i smazyc 3-4 min. Dodac krewetki i smazyc, az zrozowieja. Zwiekszyc ogien,
jesli trzeba dolac niewielka ilosc oleju, kurkume, sol, a nastepnie dodac
ryz. Smazyc przez 2 min.
6. Przelozyc na duzy polmisek, przybrac smazonymi szalotkami, rodzynkami, jajkiem i cebulkami dymkami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach