Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2751 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
Ciasto:
500 g maki zytniej,
1 opakowanie suchych drozdzy,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
15 g smalcu,
30 ml wody,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
100 g surowego boczku,
2 duze cebule,
250 g twarozku homogenizowanego,
200 g kwasnej smietany,
2 zoltka,
10 g masla,
1 lyzka oleju slonecznikowego,
galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.
1. Make przesiac, wymieszac z drozdzami, dodac sol i cukier. Smalec rozpuscic,
schlodzic. Dodac do maki i wyrabiac rekoma ciasto dodajac porcjami mleko.
Po uzyskaniu jednolitej masy zostawic przykryte sciereczka na 30 min do wyrosniecia. Po wyrosnieciu ciasto rozwalkowac cienko, wylozyc na natluszczona
okragla forme o srednicy 24 cm, podwinac brzegi ciasta do gory, zostawic ponownie do wyrosniecia na blasze.
2. Cebule obrac, posiekac drobno, zeszklic na masle. Boczek pokroic w drobna
kostke. Twarozek wymieszac ze smietana i zoltkami na gladka mase. Podczas
mieszania dodawac kroplami olej. Doprawic do smaku galka muszkatolowa, sola
i pieprzem.
3. Masa serowa posmarowac ciasto, na nia wylozyc rownomiernie cebule i boczek.
Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 250żC ok. 12 min poki wierzch nie stanie
sie zloto-brazowy. Wyjac z pieca, pokroic na porcje. Podawac na goraco.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach