Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3019 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 55 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
200 g oberzyn,
200 g kurzetek (male cukinie),
1 czerwona papryka,
75 g utartego parmezanu,
2 jaja,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
120 ml gestej smietany,
1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki,
1/2 lyzeczki suszonego tymianku,
1 lyzeczka oleju,
czarny pieprz.
1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza, wstawic na
30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 32 cm. Ciasto zapiec pod przykryciem (folia
aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min.
2. Kurzetki i oberzyny umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Papryke umyc, usunac
gniazdo nasienne, pokroic poprzecznie w krazki. Cebule obrac, pokroic w plasterki. Czosnek zmiazdzyc. Na oleju zeszklic cebule i czosnek, dodac oberzyny, kurzetki, papryke i przyprawy. Smazyc ok. 15 min poki jarzyny nie zmiekna. Schlodzic. Osaczone jarzyny wymieszac ze smietana rozbita uprzednio z
jajami i parmezanem. Wylac na zapieczony spod quiche. Piec 35-40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach