Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7077 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 90 min.
2,5 filizanki ryzu,
2,5 filizanki wody.
Przyprawa:
4 lyzki lekkiego octu winnego,
3 lyzki cukru,
2,5 lyzeczki soli,
2 lyzki imbiru.
1. Ryz umyc, namoczyc na minimum 30 min., zalac woda, ugotowac wedlug zwyklego
przepisu.
2. Przyprawy wymieszac w kubku.
3. Przeniesc ryz do miski (nie moze to byc metalowe naczynie) i przy pomocy
plaskiej drewnianej lyzki rozluznic go, mieszajac od dna.
4. Polewajac przyprawami cieply ryz mieszac go nadal, aby calosc przeszla dokladnie smakiem, az sie zrobi gabczasty; gdyby przyprawa przestala sie wchlaniac a ryz przestal lepic, przerwac wlewanie przyprawy.
5. Odstawic do wystygniecia (w temp. pokojowej) pod sciereczka (nie wolno wkladac do lodowki). Tak przyrzadzony ryz trzeba zuzyc w ciagu 24 godzin.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
widze ze ktos tu zna sie na sushi... hehe powiem krotko technika gotowania ryzu do sushi jest duzo bardziej skomplikowana niz "ugotowac weglug zwyklego przepisu" wrzucamy ryz do zimnej wody na 1 szklanke ryzu poltorej wody(przedtem trzeba go 3 razy dokladnie wyplukac), potem doprowadzamy wode do zagotowania i gotowac 3 min, nastepnie przelozyc garnek na najmniejszy ogien i tak dusic 10 min a na koniec zestawic z ognia pod przykrywka caly czas i zostawic na 15 minut. zdjac przykrywke przykryc sciereczka i ostudzic. pozdrawiam Nadesłał(a): sushi master <marcin_tanasiewicz@o2.pl> 2008-03-11 11:03:44