<- Slodki chlebekLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżSMAŹONY MAKARON ->

PDF Drukuj

Smazone buleczki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1962 razy.


30 buleczek. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
Ciasto:
500 g maki,
2 szklanki oleju,
20 g proszku do pieczenia,
sok z 1 cytryny,
pol lyzeczki soli.
Sos:
1 kieliszek oleju,
1/2 lyzeczki soli,
1/2 lyzeczki ostrej papryki,
1/2 lyzeczki slodkiej papryki.
Przybranie:
150 g czarnych oliwek,
5 jaj na twardo,
1 puszka tunczyka.

1. Rozpuscic proszek do pieczenia w szklance cieplej wody. W duzym naczyniu wymieszac make, olej, sok cytrynowy, sol. Wyrobic lekkie ciasto dodajac w razie potrzeby nieco wody. Przelozyc do misy, przykryc plotnem i pozostawic w
cieplym miejscu na ok. 1 godz.
2. Formowac z ciasta male buleczki dlugosci 7 cm.
3. Ulozyc buleczki w posmarowanej oliwa blasze. Przykryc sciereczka, by urosly.
4. Przygotowac sos dodajac do oleju sol i papryke, dobrze wymieszac skladniki.
5. Smazyc buleczki na goracym oleju. Natychmiast po usmazeniu przecinac nozem w
taki sposob, by buleczka mogla sie otworzyc. Wkladac do srodka plasterki jaj
na twardo, oliwki bez pestek, kawalki tunczyka odcedzonego z oliwy i troche
sosu.
6. Podawac gorace z herbata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności