Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1838 razy.
30 szt. Czas przygotow. 40 min.
30 duzych lisci szpinaku,
100 g watrobek dorszowych w oleju lub wedzone malze,
Masa:
5 lisci szpinaku,
100 g serka sourage,
2 ugotowane zoltka,
5 filetow anchois z kaparami,
2 galazki natki pietruszki,
1/2 plaskiej lyzeczki estragonu,
1 dymka drobno posiekana,
1 zabek czosnku (drobno posiekany),
1 korniszon (drobno posiekany),
1 lyzeczka oliwy z oliwek.
1. 30 lisci szpinaku umyc, oberwac konce lodyg i twarde czesci u nasady. Liscie
sparzyc, osaczyc na sicie, osuszyc. Watrobki wylozyc na sito i osaczyc.
2. Przygotowac mase: 5 lisci szpinaku i natke umyc, odrzucic lodygi i twarde
czesci. Szpinak i natke sparzyc mala iloscia wody i przetrzec przez sito.
Dodac drobno posiekana dymke, czosnek, korniszon, filety anchois z kaparami,
zoltka, lyzeczke oliwy i serek sourage. Dokladnie wymieszac.
3. Liscie szpinaku ulozyc na desce i posmarowac masa. Na kazdym lisciu polozyc
kawalek watrobki, podwinac boki liscia do srodka, nastepnie zwinac w rulonik. Rulonik przekluc wykalaczka.
4. Watrobki mozna zastapic wedzonymi malzami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach