Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3940 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg mlodych szparagow,
1/2 kg mlodych kartofli,
1 zielona salata.
Sos:
3 lyzki majonezu,
3 lyzki smietany,
sol, pieprz.
1. Wszystkie jarzyny dokladnie umyc pod biezaca woda.
2. Kartofle obrac, ugotowac na parze, ostudzic.
3. Twarde czesci szparagow odlamac palcami, biale cienko obrac z wlokien ostrym
nozem, zwiazac bawelniana nitka w peczki po 6-7 szt. Wlozyc do wrzacej, osolonej wody, gotowac 15-20 min. Gdy widelec zacznie latwo wchodzic w lodyge
szparaga, odcedzic i ostudzic.
4. Kartofle pokroic na plasterki. Zielona salate osaczyc z wody, osuszyc, porwac palcami na kawalki. Odciac glowki szparagow.
5. Przygotowac sos. Do majonezu dodac smietane i sol.
6. W duzej misce wymieszac salatke, kartofle i glowki szparagow. Przed podaniem
polac sosem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach