Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2418 razy.
Czas przygotow. 45 min.
pomidor,
mala cebula,
2 zabki czosnku,
lyzeczka maki,
lyzeczka masla,
lyzeczka oliwy,
600 ml wywaru ciemnego (patrz przepis),
sol, pieprz,
lyzka masla.
1. Drobno posiekana cebule i czosnek usmazyc na oliwie. Dodac pokrojony pomidor, dusic na malym ogniu 30 min. Przetrzec. Z masla i maki zrobic zasmazke,
rozprowadzic zimnym wywarem, dodac przetarty pomidor z cebula i czosnkiem.
Doprawic sola, pieprzem i zagotowac. Po zdjeciu z ognia wlozyc lyzke masla.
Sos hiszpanski jest podstawa wielu sosow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach