1. Szynke oplukac w letniej wodzie, wlozyc do rondla lub garnka, zalac taka
iloscia zimnej wody, by cala byla zakryta. Dodac ziele angielskie, pieprz i
liscie laurowe, osolic. Gotowac na malym ogniu 3-4 godz, az stanie sie miekka. W czasie gotowania szynke czesto odwracac, uzupelniajac wygotowywujaca
sie wode.
2. Ugotowana szynke zostawic w wywarze. Gdy ostygnie, wyjac z wywaru. Pokroic
ja na niezbyt cienkie plastry.
3. Przygotowac ciasto: make przesiac, wsypac do kubka. Wymieszac z jajami i sola na jednolita mase. Wyrabiac tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki powietrza.
4. Na patelni rozgrzac tluszcz. Nabijac platy szynki na widelec, zanurzac w
ciescie i klasc na patelnie. Smazyc po 2-3 min z kazdej strony. Gdy sie zrumienia, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac z sosem musztardowym lub z
surowka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach