Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2344 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.
4 nozki wieprzowe,
2 lyzki tartej bulki,
2 lyzki masla,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/2 selera,
sol, pieprz.
Sos:
40 g musztardy,
1 lyzka masla,
1 lyzka maki,
1 mala cebula,
250 ml bulionu (moze byc z kostki),
sol, cukier.
1. Nozki sparzyc goraca woda, dobrze oskrobac. Nozki przeciac na pol, wlozyc do
garnka, zalac goraca woda, osolic, gotowac na malym ogniu 2-3 godz.
2. Jarzyny obrac, oplukac. W polowie gotowania wlozyc je do garnka z nozkami.
3. Gdy nozki beda miekkie i mieso bedzie mozna oddzielic od kosci, odcedzic,
osaczyc. Wyjac z nozek kosci i chrzastki. Rozplaszczyc, przycisnac deska,
obciazyc ciezarkiem. Odstawic, by ostygly.
4. Roztopic maslo, posmarowac nim nozki, potem obsypac tarta bulka, ulozyc na
patelni, smazyc, az sie zrumienia.
5. Przyrzadzic sos musztardowy: obrac cebule, pokroic w cienkie talarki, udusic
na masle. Dodac make, podsmazyc, rozprowadzic zimnym bulionem. Dodac sol i
cukier, gotowac 10 min. Wlozyc musztarde, przetrzec sos przez sito. Sos podawac oddzielnie w sosjerce.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach