<- Nadzienie z cielecinyLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaNadzienie z rodzynkami ->

PDF Drukuj

Nadzienie z kaszy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2288 razy.


500 g kaszy krakowskiej,
pluca, serce, watroba i sledziona wieprzowa,
1 jajo,
60 g sloniny,
1 lyzka smalcu,
1 lyzeczka drobno pokrojonego koperku,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol.

1. Wymieszac kasze z surowym jajem, rozlozyc plasko i wysuszyc w cieplym piekarniku. Oplukane pluca, serce i slonine gotowac 25 min, wyjac z wywaru. Wywar dopelnic woda do objetosci 1 l, wsypac kasze, dodac smalec, sol, koperek
i pietruszke. Zagotowac, przykryc, wstawic na 30 min do piekarnika. Kasze po
wypieczeniu wylozyc na talerz, ochlodzic. Ugotowane pluca, serce i slonine
drobno posiekac, surowa watrobe i sledzione posiekac i przetrzec przez sito,
po czym wymieszac podroby z kasza na jednolita mase.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności