Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8437 razy.
Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 1-1,5 godz.
1 kawalek antrykotu (1-1,3 kg),
30 g masla lub oliwy albo 150 g sloniny pokrojonej w plasterki,
sol, pieprz.
1. Mieso umyc, odciac wszystkie kosci z wyjatkiem 1 kosci zebrowej. Usunac
chrzastki, blony, nadmiar tluszczu. Oczyscic kawalek (10 cm) kosci zebrowej.
2. Istnieja dwie metody pieczenia antrykotu.
a) Pieczenie w wysokiej temp.: antrykot posmarowac tluszczem, wlozyc do brytfanny, wstawic do pieca o temp. 240żC. Piec 15 min, a nastepnie zmniejszyc
temp. do 180żC i piec dalej tak dlugo, by laczny czas pieczenia wynosil
12-15 min na kazde 500 g miesa. Mieso bedzie wtedy z wierzchu przypieczone,
a w srodku rozowe. Jesli chcemy, by mieso bylo mocniej spieczone, trzeba
liczyc 15-20 min na kazde 500 g miesa. Podczas pieczenia polewac mieso sosem, ktory w miare potrzeby mozna uzupelniac goraca woda. Pod koniec pieczenia oproszyc sola i pieprzem. Po wylaczeniu piekarnika pozostawic mieso
jeszcze 15 min przy uchylonych drzwiczkach.
b) Pieczenie w niskiej temp.: Te metode stosujemy wtedy, gdy mieso jest chude. Antrykot oblozyc plasterkami sloniny i w brytfannie wstawic do piekarnika o temp. 150żC. Temp. musi byc niska, by mieso nie wyschlo. Jesli chcemy, by mieso bylo w srodku rozowe, czas pieczenia winien wynosic 20-25 min
na kazde 500 g wagi miesa. Antrykot bedzie dobrze wypieczony, jesli czas
pieczenia wyniesie 30-35 min na kazde 500 g wagi miesa. Wyjac z piekarnika
zaraz po upieczeniu.
3. Przed podaniem pokroic antrykot na cienkie, ukosne plastry. Podawac na
ogrzanym polmisku z pieczonymi kartoflami i sosem bearnenskim.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach