Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 12073 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g poledwicy wolowej,
150 g pieczarek,
2 cebule,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
180 ml smietany,
3 lyzki masla,
1 lyzka maki,
1 lyzeczka ostrej mielonej papryki,
sol, pieprz.
1. Poledwice umyc, oczyscic z blony, pokroic w plastry grubosci ok. 1/2 cm, a
te z kolei w paski o szerokosci ok. 1/2 cm i dlugosci 3-4 cm. Posolic, doprawic pieprzem.
2. Pieczarki umyc, obrac, usunac trzonki, a kapelusze pokroic w plasterki.
3. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na masle na zloty kolor. Dodac
mieso, pokrojone pieczarki i zasmazac, ciagle mieszajac przez 5 min. Oproszyc maka, wymieszac ponownie i smazyc dalsze 3 min.
4. Dodac smietane, koncentrat pomidorowy, wymieszac starannie i zagotowac. Doprawic papryka, sola i pieprzem.
5. Podawac z pieczonymi kartoflami, krokietami z kartofli lub kluskami kladzionymi.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Poledwice sie nie SOLI przed duszeniem, pieczeniem itd!!!!!!! Nie zmieknie, lepiej posolic ja na koncu :) Nadesłał(a): Lukasz <grafkompol@yahoo.com> 2006-07-13 22:07:07
Rewelacyjny przepis, wyszło bardzo dobre Nadesłał(a): http://www.anonseerotyczne.pl <anonseerotyczne@interia.pl> 2009-04-22 15:04:55
pycha, super przepis:) Nadesłał(a): www.amorek.eu <kasia204@o2.pl> 2010-02-08 15:02:18
Super przpis Nadesłał(a): amorek.com.pl 2010-06-19 13:06:58
super przepis Nadesłał(a): www.darmowe-anonse.eu <sss@wp.pl> 2011-01-02 13:01:56