Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2302 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
500 g brokulow,
120 g poledwicy wolowej,
250 g makaronu ryzowego (wstazki),
2 jajka,
3 zabki czosnku,
2 lyzki sosu sojowego,
6 lyzek oleju,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
2 lyzki wody,
2 lyzki sosu ostrygowego,
do przybrania listki swiezej bazylii, kolendry, pietruszki,
swieze, czerwone papryczki chilli.
1. Poledwice pokroic w cienkie plasterki a potem w paski.
2. Makaron wymoczyc przez 5 min. w cieplej wodzie, osoczyc.
3. Brokuly umyc i podzielic na rozyczki, lodygi pokroic w talarki. Czosnek
obrac i posiekac.
4. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oleju i podsmazyc makaron (3-4 min.), dodac lekko ubite jajka i smazyc 1 min. Przelozyc na polmisek i odstawic.
5. Rozgrzac reszte oleju, podsmazyc czosnek na zloty kolor, dodac poledwice,
brokuly, sos sojowy, sos ostrygowy i make ziemniaczana wymieszana z woda.
Smazyc mieszajac okolo 10 min.
6. Wolowine z brokulami ulozyc na makaronie, przybrac listkami kolendry, pietruszki, bazylii i kwiatkami z chilli.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach