Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2351 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1200 ml bulionu z kury,
150 g gotowanych piersi z kurczaka,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
3 lyzki sherry,
sol, pieprz,
2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.
1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.
2. Piersi kurczecia obrac ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.
3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
4. Bulion zagotowac, dodac mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez
5 min. Osolic, dodac pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie i
zdjac z ognia.
5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach