Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7788 razy.
Przygotowując tę nalewkę, należy wybrać bardzo słodkie i bardzo dojrzałe czereśnie. Wymyć je, usunąć szypułki, wydrylować.
Wsypać do gÄ…siorka, zalać spirytusem 70ø tak, by przykryÅ‚ owoce. GÄ…sior trzymać w zaciemnionym miejscu przez 10 dni, potem zlać nalewkÄ™ do butelek, zakorkować je szczelnie i trzymać w chÅ‚odzie przez kilka miesiÄ™cy.
Im dłużej nalewka stoi - tym jest smaczniejsza.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Chyba lepiej by było gdyby nalewka macerowała się dłużej niż 10 dni, np 1 lub 2 miesiące Nadesłał(a): Heniek <werkpol@neostrada.pl> 2006-08-01 16:08:32