Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4199 razy.
Wziąć tyle oczyszczonych i wymytych moreli, by kawałkami drobno pokrajanych owoców napełnić gąsior do połowy.
Dodać kilkanaście utłuczonych pestek moreli, choć nie jest to konieczne.
Owoce zalać spirytusem i postawić na słońcu.
Po miesiącu spirytus zlać, a owoce wycisnąć przez flanelowy lub płócienny woreczek.
Przyrządzić syrop z 75 dag cukru i 2-3 szklanki wody na 1 l spirytusu.
Do gorącego syropu wlać spirytus, którym były zalane morele i natychmiast przykryć garnek, by nie ulotnił się aromat.
Butelkować.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Bardzo dobry ,może być troszkę mniej cukru. Nadesłał(a): keram <kerammz4@wp.pl> 2006-08-21 21:08:47