Masło mieszamy z cukrem na idealny puszysty krem, dodając po jednym 6 żółtek, utarte migdały i wanilię, łyżkę rumu i obie mąki.
Na końcu łączymy z ciastem b. sztywną pianę z białek.
Na dno wysmarowanej masłem tortownicy rozprowadzamy równomiernie 2 łyżki ciasta i natychmiast wstawiamy do gorącego pieca.
Gdy ciasto lekko się zrumieni co trwa ok. 15 min. tortownicę wyjmujemy i na upieczoną warstwę rozprowadzamy kolejne 2 łyżki ciasta i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 min.
Czynność powtarzamy do zużycia całego ciasta.
Na drugi dzień sękacz polewamy lukrem, takim jaki najbardziej lubimy.
Jest to ciasto bardzo wykwintne i długo zachowuje świeżość.
15 dkg krupczatki = 17 łyżek stoł. płaskich
10 dkg ziemn. =7 łyżek stołowych płaskich
From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
wlasnie tego szukalam, wielkie dzieki mam nadzieje ze sie uda,fajny pomysl z pieczeniem na blaszce, bo niby z kad mozna wytrzasnac walek do sekacza.Przepis swietnie napisany, gdyby wszyscy tak pisali byloby super. Pozdrawiam i napewno napisze jakie rezultaty Nadesłał(a): anna maria <annamaria1976@mail.ru> 2008-10-30 12:10:45
Super super super polecam))) Pozdrawiam i wesolych swiat zycze Nadesłał(a): Annamaria <annamaria1976@mail.ru> 2009-04-10 17:04:30