Dodano: 2000-08-20 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5300 razy.
Sos bèarnaise to proste.
Posiekac drobno dwie szalotki. Ugotowac je w dwu lyzkach octu winnego, az ocet wyparuje. Dodac lyzke wody, wymieszac i po odcedzeniu na tym wywarze przyrzadzic sos holenderski.
Nieco bardziej wyszukany sposob:
3 lyzki octu winnego
3 srednie szalotki
galazka estragonu
szczypta pietruszki
szczypta pieprzu
250 gram masla
4 zoltka
sol
Maly kawaleczek masla roztapiamy w garnuszku, dusimy na nim posiekane szalotki ok. 10 min., dodajemy ocet, estragon, pietruszke i pieprz, redukujemy to do objetosci jednej lyzeczki do herbaty.
Na tym smakuz reszty produktow robimy sos holenderski, ktory przecieramy przez rzadka tkanine i doprawiamy szczypta drobno posiekanego estragonu i pietruszki.
Trzymamy przed podaniem na lazni wodnej.
Powinien byc gestszy niz zwykly sos holenderski - winien miec konsystencje musztardy.
Wladyslaw
From: wlos@tele.com.pl (Wladyslaw Los) bzdura. robie ten sos od 10 lat w mojej restauracji. zamieszczony tutaj przepis jest przepisem na sos autorstwa tego|tej Pana/Pani. Klasyczny sos przyrzadza sie zupelnie inaczej, a juz napewno nie mozna przyrownac go sosowi holenderskiemu. z wyrazami szacunku. Cheef Nadesłał(a): Cheef <pati1105@vp.pl> 2008-09-03 14:09:03
Cheef, napisz jak ty robisz ten sos? Nadesłał(a): Kucharek 2008-09-03 15:09:23
nie chciałbym być niegrzeczny, ale Cheef to zwykły cham, który krytykuje kogoś, ale sam nie potrafi się wypowiedzieć..
ja nie potrafię zrobić tego sosu, ale z przyjemnością spróbuję powyższego przepisu !! - jadłem kiedyś wołowinę z tym sosem w dwóch miejscach : knajpka w Gdańsku na Abrahama i hotel Krystyna pod Krakowem - PYYYCHA !!! Nadesłał(a): Tomek <awek@onet.pl> 2008-12-25 19:12:27