<- Paluszki kraboweLista potraw z grupy: Składniki - info o...Rozmaryn ->

PDF Drukuj

Phyllo (ciasto)

Dodano: 2000-08-23 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5392 razy.


W programie Roberta Makielowicza (W 80 potraw dookola swiata) pokazywali cos takiego - to cieniutkie, prawie przezroczyste platy ciasta, ryzowego zdaje sie.
Jest w smaku obojetne. Sluzy wlasnie jako baza do przekladanych ciast/pikatnych zapiekanek or something ;-)
Zuzanka
PS. Podobno mozna kupic w greckich restauracjach, lub specjalizowanych sklepach. Dosyc drogie.
PSS. Kazda szanujaca sie grecka gospodyni robi phyllo sama [1]:-)
[1] Ale ponoc to cholernie pracochlonne.
From: Mrs Vampyre <zuzanka@fanthom.math.put.poznan.pl>

Pozwole sobie wtracic swoje trzy grosze.
To jest ciasto w rodzaju polskiego ciasta francuskiego, rzeczywiscie pracochlonne, napewno nie z ryzowej maki.
Katarzyna
From: "Katarzyna Sornat" <katarzyna.sornat@cwix.com>

Nie bede sie klocic.
Pamietam wzrokowo, ze toto bylo cieniutkie, bialawe, prawie przezroczyste i ze mowa byla o Grecji.
Moze tam maja cos podobnego?
Zuzanka
From: Mrs Vampyre <zuzanka@fanthom.math.put.poznan.pl>

Phyllo to bardzo podobne ciasto do tego, ktore sie uzywa do strucli (strudel), czyli ciasto zagniecione z maki, jajka, wody, rozwalkowane bardzo, bardzo cienko, i posmarowane roztopionym maslem pomiedzy warstwami.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Phyllo to ciasto z 60% mąki i 40% wody to cały skład.Jest ono wałkowane na cinkie warstwy o grubości bibuły.Kroi się na wymiary 34cm na 43cm.Między każdą warstwą jest delikatnie obsypywane mąką kukurydzianą aby wchłonić wilgoć.Mieszkałam na Cyprze stąd przepis :-)
Nadesłał(a): Olimpia <kaolimpia@yahoo.com> 2007-03-15 20:03:37

Na Cyprze może i Pani mieszkała ale powyższy przepis na ciasto pochodzi z programu "jak to jest zrobione" emitowanego w discovery. Nie zauwazyla Pani tylko ze wyłącznie w produkcji HURTOWEJ ciasto kroi sie na podane przez Pania wymiary. W produkcji domowej ciasto robi sie odrobinę inaczej. Pozdrawiam
Nadesłał(a): duska 2007-10-25 12:10:10

to jak się robi to ciasto
Nadesłał(a): 2010-06-21 21:06:33

Co do przepisu to jest tutaj: http://kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=7272
Nadesłał(a): MM <http://kuchnia.now.pl/kontakt.php> 2010-07-28 09:07:29


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności