Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru pudru,
250 g margaryny,
5 żółtek,
4 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa kokosowa:
500 ml śmietany,
1 szklanka cukru,
200 g wiórków kokosowych,
5 białek.
Ponadto:
tłuszcz do posmarowania formy.
Ciasto:
1)Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
2)Dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Posiekać i zagnieść ciasto.
3)Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do zamrażalnika na ok. 2 godz.
Masa kokosowa:
1)Śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, wymieszać.
2)Dodać wiórki, wymieszać i gotować przez 5 minut.
3)Białka ubić na pianę, dodać do ostudzonej masy i wymieszać.
Ciasto kokosowe:
1)Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 20x30 cm.
2)Na ciasto wyłożyć masę kokosową.
3)Drugą część ciasta zetrzeć i wyłożyć na masę.
4)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut w temp. 170-180 st.C.
5)Ostudzić i dowolnie udekorować.
Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>moze i dobre ale nie robił bym tego jak jest napisane bo sie popieprzy wszystko ale to nic życze smacznego. Nadesłał(a): Murek <www.kamilzawodoe> 2006-05-17 14:05:13