2 litry bulionu
koncentrat pomidorowy
śmietana
2 łyżki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka cukru
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki bazylii bądź gałązka świeżej bazylii
makaron lub ryż według uznania
Gotujemy bulion z kostek rosołowych lub na kościach z kurczaka bądź też wołowych (jak komu wygodniej) następnie dodoajemy koncentrat, sól, pieprz i cukier do smaku - próbujemy czy nie potrzeba wiecej cukru, gdyż niektóre koncentraty są strasznie kwaśne. Następnie rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą łączymy to ze śmietaną i tym zaprawiamy zupę. czosnek wyciskamy w wyciskarce do czosnku bądź też drobniutko kroimy - dorzucamy do zupy a na końcu wsypujemy bazylię - ja napisałam 2 łyżeczki, ale to zależy tylko i wyłącznie od Waszego smaku i gustu. Podajemy z makaronem bądź ryżem.
SMACZNEGO
Nadesłał: Sylwia <appreciation@interia.pl>heh bardzo prosty przepis:P skorzystam z niego:D:D
Pozdrawiam...pa:* Nadesłał(a): K@siulka <kasia1470@o2.pl> 2006-07-11 12:07:46
dobry przepis, super smaku dodaje czosnek. od siebie dodam ze mozna jeszcze posolic smietane przed dodaniem jej wtedy nie powinno sie zważyc, nie bedzie "grudek", pozdrawiam Nadesłał(a): sylwia 2006-08-11 16:08:31
właśnie wróciłam ze sklepu :) zamiast zabkow czosnku kupiłam ten granulowany... w warzywniaku sprzedaje kobieta ktorej nie lubie wiec musialam sobie inaczej z tym poradzić :):) mam nadzieje ze bedzie ok - moja pierwsza zupa!! :) kiedyś tsza zacząć...:)DAM jeszcze znać po wszystkim :):) Nadesłał(a): ola <ola.kerlin@wp.pl> 2006-09-13 13:09:31
włala!! zupka jak marzenie :):) zamiast makarano czy ryzu zrobiłam osobno ziemniaczki :):) u nas w domQ zawsze do zup mamka daje ziemniaki- to juz tradycja :) i... pychotka :D mama jest w pracy więc po powrocie na pewno sie ucieszy :):) jeje mała dziewczynka zrobiła pierwszy raz obiadek :D:D heh... Nadesłał(a): ola <ola.kerlin@wp.pl> 2006-09-13 14:09:34