<- Śledź z bazyliąLista potraw z grupy: RybyŚledź zapiekany ->

PDF Drukuj

Śledź z rodzynkami

Dodano: 2007-01-02 10:35:45
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1825 razy.


700 gram śledź matyjas w zalewie solnej
100 gram rodzynków
1 marchew duża
2 cebule średnie
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%


Śledzie moczymy w wodzie, co najmniej 2 godziny zmieniają wodę kilka razy
Przygotowanie zalewy:
Proporcję zalewy robimy 2/1, jeśli uważacie jest za silna zróbcie słabszą?
Wlewamy 2 szklanki wody do garnka - dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy, gdy woda się zagotuje dodajemy posiekaną drobno w talarki cebulę i marchewkę, gotujemy aż cebula i marchewka będą miękkie następnie dodajemy 1 szklankę octu i rodzynki, cukier i jeszcze raz zagotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie po wymoczeniu kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy zimną zalewą. Następnego dnia śledzie są gotowe do spożycia. Źyczę smacznego


Nadesłał: mermas <mermas@tlen.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności