Zakwas przygotować 2-3 dni wcześniej z
100g suchego żytniego chleba;
550g wrzątku;
450g kefiru;
150g mąki żytniej;
50g drożdży;
3 łyżki cukru
Do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu..
2-3 dni później..,
potrzeba nam będzie:
400g zakwasu
10g drożdży
2 łyżki oleju
400g mąki pszennej
łyżeczka soli
Zakwas zmiksować, dodać resztę, wyrobić. do foremki z pergaminem i do pieca ziu.
Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.