8-10 średnich ogórków
sól
2 1/2 - 3 l octu
3/4 l wody
450 g cukru
1 łyżka stołowa utartego chrzanu
1-2 łyżek stołowych gorczycy (ziarna)
10 ziaren pieprzu
2 małe czerwone peperoni
estragon
koperek
Ogórki umyć i osuszyć (sciereczką).
Ocet, woda i przyprawy zagotować i zalać tym ogórki (gorącym). Pozostawić na 24h pod przykryciem.
Potem trochę nieścisłe. Ja bym to zlał, ogórki do słoika, przegotować zalewę, zalać tym ogórki jeszcze raz, zamknąć słoik i zapasteryzować. Ale to mój dodatek.
Nadesłał: AW <>Czy aby nie przesada z tą ilością octu? 3 litry na 3/4 litra wody? Nadesłał(a): Mysza 2011-08-05 09:08:31
Podejrzewam, że miało być 3-4 litra wody. Nadesłał(a): Ojciec Mzimu 2013-04-16 10:04:25