<- Jaja po wiedeńskuLista potraw z grupy: ŚniadaniaJajecznica dla smakoszy ->

PDF Drukuj

Jaja wielkanocne zapiekane z rzeżuchą

Dodano: 2008-03-04 15:45:38
Język: Polski
Odwiedzono: 1665 razy.


Składniki na 6 porcji:
6 jaj,
50 g żółtego sera,
1 mała cebula,
3 łyżki masła,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka musztardy,
4 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupek, przekrój wzdÅ‚uż i wyjmij żółtka. CebulÄ™ posiekaj i podsmaż na maÅ›le. Źółtka utrzyj z dwoma Å‚yżkami masÅ‚a, Å›mietanÄ… i musztardÄ…, dodaj starty żółty ser, tartÄ… buÅ‚kÄ™, posiekanÄ… natkÄ™ pietruszki i szczypiorek oraz podsmażonÄ… cebulÄ™ - caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszaj. NapeÅ‚nij farszem połówki jaj i ułóż je w wysmarowanym masÅ‚em naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekaj aż siÄ™ zarumieniÄ…. Jaja podawaj na ciepÅ‚o udekorowane rzeżuchÄ….

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności