<- truskawkowe spaghettiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTutki orzechowe ->

PDF Drukuj

Truskawkowiec

Dodano: 2009-06-15 15:51:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1558 razy.


Najlepsze ciasto na podwieczorek.
Składniki:
* 2 czerwone galaretki, np. truskawkowe,
* 1 galaretka w dowolnym kolorze,
* 1 kostka margaryny,
* 0,5 kg truskawek,
* 1 banan,
* 1 opakowanie biszkoptów,
* dowolne owoce sezonowe lub z puszki,
* 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych.

Jak przygotować:

Czerwone galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, dodać margarynę. Mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Wkroić banana, dodać truskawki, całość zmiksować. Odstawić do wystudzenia. Dowolną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać tężejącą masę truskawkowo-bananową, wyrównać, rozłożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką. Brzegi udekorować płatkami. Odstawić na 3 godziny do lodówki.

Uwagi:

* Zamiast truskawek można zmiksować: morele, porzeczki, jeżyny. Zawsze jednak należy dodać jednego banana, który nada gęstość masie.
* Propozycja podania - z błyskawicznym dżemem z porzeczek:

Szklankę porzeczek (mogą być mrożone) zmiksować (nie za dokładnie!) w garnku z 3 łyżkami cukru. Chwilę pogotować, ciągle mieszając. Dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Na talerzykach układać kleksy dżemu, a na nich trójkąty ciasta. Słodycz banana i truskawek świetnie równoważy kwaśny smak porzeczek.

Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Nadesłał: Agnieszka z Kretomina, Muratordom.pl <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności