<- Okra z cielecinaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceOSTRA SURÓWKA Z PAPRYKI ->

PDF Drukuj

Opiekanki z grochu

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1127 razy.


Ugotować i przefasować purée z grochu jak poprzednie nie rozrzedzajÄ…c go smakiem. Zasmażyć Å‚yżkÄ™ masÅ‚a z drobno uszatkowanÄ… cebulÄ…, wymieszać razem z purée, dodawszy trochÄ™ usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na 1 litr purée osiem Å‚yżek tartej przesianej buÅ‚ki i dwa caÅ‚e jaja i wyrabiać na stolnicy okrÄ…gÅ‚e podÅ‚użne waÅ‚eczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej buÅ‚ce i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozpalonym maÅ›le lub fryturze. Do takich opiekanek można podać różne ostre sosy wedle upodobania, lub też obkÅ‚adać niemi jarzyny z sosami, jak: duszonÄ… kalarepkÄ™, marchewkÄ™, brukiew, szpinak, jarmuż etc.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności