Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1127 razy.
Ugotować i przefasować purée z grochu jak poprzednie nie rozrzedzajÄ…c go smakiem. Zasmażyć Å‚yżkÄ™ masÅ‚a z drobno uszatkowanÄ… cebulÄ…, wymieszać razem z purée, dodawszy trochÄ™ usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na 1 litr purée osiem Å‚yżek tartej przesianej buÅ‚ki i dwa caÅ‚e jaja i wyrabiać na stolnicy okrÄ…gÅ‚e podÅ‚użne waÅ‚eczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej buÅ‚ce i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozpalonym maÅ›le lub fryturze. Do takich opiekanek można podać różne ostre sosy wedle upodobania, lub też obkÅ‚adać niemi jarzyny z sosami, jak: duszonÄ… kalarepkÄ™, marchewkÄ™, brukiew, szpinak, jarmuż etc. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach