<- OrzechowkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekPieprzowka ->

PDF Drukuj

Pasikonik

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6635 razy.


szklanka miodu
szklanka cukru
łyżka suszonego kwiatu róży
łyżka posiekanej zielonej ruty
łyżka posiekanej zielonej mięty
kawałek kory cynamonu
pół gałki muszkatołowej
10 goździków
kawałek imbiru
2l wódki
Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min. Miód rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką. Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz nie gotować. Kiedy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesiącach, ale może stać dłużej (w co nie wierzę).
From: Tadeusz Powichrowski tadekpow@polbox.com.pl

nie rozumiem podgrzewania: miód powyżej 40 stopni szlag trafi ,a wódka odparuje bez sensu
Nadesłał(a): romek <romek_990@o2.pl> 2010-04-17 20:04:07


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności