Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1547 razy.
Gdy już rosa zupełnie oschnie, ścinać śliwki z szypułek nożyczkami jak najostrożniej, żeby nie ocierać pyłku z owoców i zaraz je układać albo w słoje szklane, przesypując prosem, albo do baryłek dobrze osmolonych, przekładając je własnym liściem lub prosem; słoje owiązuje się pęcherzem, po wierzchu oblepia smołą i zakopuje na łokieć głęboko w piwnicy, gdzie się przechowują aż do użycia. Baryłki zaś jak najlepiej osmolone zatapiają się do wody jak ogórki, trzeba tylko, aby obręcze były wskroś smołą zalane i oblepione, bo inaczej woda może się wkraść do baryłki, przez szparki, których pod obręczami zalepić nie można. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach