<- Spiralki seroweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrucla drezdenska ->

PDF Drukuj

STEFANKA

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1456 razy.




Ciasto:
8 żółtek
12 dag cukru
8 białek (piana)
12 dag mąki ziemniaczanej
masło do smarowania blachy

Nadzienie:
4 żółtka
15 dag cukru
12 dag czekolady
18 dag masła deserowego

Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Sporządzić ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić. Sporządzić nadzienie: czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Źółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową. Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielkości, ciasto zarobić z połowy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych masłem. Każdy placek po wyłożeniu z blach i ostudzeniu przekrajać w poprzek na pół i nadziać. Wykończyć go tak jak podano wyżej.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności