<- Kisiel owocowyLista potraw z grupy: DeserKisiel truskawkowy 1 ->

PDF Drukuj

KISIEL PORZECZKOWY

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 745 razy.



20 dag porzeczek mieszanych (czerwonych i czarnych)
1/2 szklanki zimnej wody
12 dag cukru
1/2 litra wody
4 dag mąki ziemniaczanej

Porzeczki przebrać, starannie opłukać pod prądem bieżącej wody, osączyć, oberwać jagody. Do wrzącej wody włożyć porzeczki i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przez sito, przelewając je wywarem. Do przecieru dodać cukier, silnie zagrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlewać powoli do wywaru, mieszając zagotować, odstawić i przestudzić. Przestudzony kisiel wyporcjować, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie wytworzył się "kożuch", ostudzić. Kisiel ten można podawać ze słodzonym mlekiem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności