<- MUS JABŁKOWY NATURALNYLista potraw z grupy: DeserMUS KAWOWO-CZEKOLADOWY ->

PDF Drukuj

MUS JABŁKOWY Z ŹELATYNĄ

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 722 razy.



30 dag jabłek (papierówki, antonówki, renety)
2 białka
1 1/2 łyżeczki żelatyny

Źelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na ok. 15 min. W tym czasie jabłka umyć, pokrajać w cząstki, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody. Rozgotować, przetrzeć przez sito. Źelatynę ogrzewać na małym ogniu do wrzenia, odstawić, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dalej wymieszać z ostudzoną żelatyną, a następnie połączyć z przecierem. Gotowy mus wyłożyć na salaterkę lub do porcjowych kompotierek, przykryć, wstawić do lodówki. Pozostawić do zastygnięcia.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności