<- MUS JABŁKOWY Z ŹELATYNĄLista potraw z grupy: DeserMus morelowy ->

PDF Drukuj

MUS KAWOWO-CZEKOLADOWY

Dodano: 2010-05-15 21:00:33
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1703 razy.


po tabliczce kawowej i gorzkiej czekolady (po 10 dag)
po 4 łyżki mocnej kawy i rumu
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 białka
2 szklanki śmietany kremówki
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Obie czekolady stopić. Źółtka zmiksować z naparem kawy i kawą rozpuszczalną, rumem i 2 łyżkami cukru. Mieszając, wlewać płynną czekoladę, ostudzić.
Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli. 3/4 śmietany ubić, wymieszać z masą czekoladową. Dodać pianę, delikatnie połączyć.
Krem włożyć do 8 szklanek, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Resztę kremówki ubić z cukrem waniliowym. Dopełnić szklanki z kremem, ew. posypać kawą.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności