Kompot:
40 dag soczystych, dojrzałych gruszek
6 dag cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki miazgi surówkowej
Sos:
1 żółtko
1 jajo
1 dag mąki ziemniaczanej
4 dag cukru
1/2 szklanki wrzącego mleka
1/4 laski sproszkowanej wanilii
Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki, przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek.