<- Brazylijski puddingLista potraw z grupy: DeserBrzoskwinie po włosku ->

PDF Drukuj

Brzoskwinie nadziewane

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1004 razy.



Kuchnia włoska
4 dojrzałe brzoskwinie
50 g masła
50 g migdałów
50 g cukru
30 rozdrobnionych słodkich migdałów
7 kieliszków wina muskat
1 łyżka kakao
1 żółtko

Migdały sparzyć, zdjąć skórki i wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół (bez zdejmowania skórki) i usunąć pestki. Wydrążyć część miąższu i zachować go do nadzienia. Gorzkie i słodkie migdały posiekać, zmieszać z miąższem brzoskwiń, łyżką cukru, kakao i żółtkiem. Połówki brzoskwiń umieścić w rynience posmarowanej masłem, wypełnić nadzieniem, położyć na wierzchu wiórki masła, skropić winem i posypać resztą cukru. Zapiekać około 35 minut w piekarniku w temperaturze 200oC. Nadziewane brzoskwinie mogą być spożywane na gorąco lub ostudzone.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności