<- Baranina z białą fasoląLista potraw z grupy: Mięso (różne)Baranina z brukwią 25 min ->

PDF Drukuj

Baranina z białą kapustą

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 694 razy.



Kuchnia chińska
1/4 kg częściowo zmrożonej baraniny, pokrojonej w cienkie, małe plasterki
(może być też wołowina)
1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
1I2 szklanki cienko poszatkowanej białej kapusty
1 łyżka mąki
Marynaty:
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
1 łyżka białego wytrawnego wina lub wody
szczypta glutasoli (dowolnie(
szczyptę pieprzu
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka
przyprawy maggi i 3 łyżeczki wody
2 łyżki cukru

Sos:
1 łyżka drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka roztartego czosnku
1/2 łyżeczki mąki
szczypta pieprzu
4 łyżki wytrawnego białego wina lub wody

1. Wymieszać marynatę z mięsem, odstawić na godzinę, .
2. Zielony groszek prószony mąka wsypać do wysmarowanego olejem, żaroodpornego naczynia.
3. Mięso ułożyć na groszku, piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (190 C) przez 45 min.
4: Wymieszać składniki sosu; zagotować.
5. Mięso z groszkiem przełożyć na gorący półmisek, poleć gorącym sosem, obok ułożyć surowa kapustę.
6. Podawać z ryżem.
Proporcje dla 2-3 osób



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności