<- Baranina w sosie koperkowymLista potraw z grupy: Mięso (różne)Baranina z białą kapustą ->

PDF Drukuj

Baranina z białą fasolą

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1410 razy.



Kuchnia libańska
1/2 szklanki białej fasoli
1/4 kg baraniny pokrajane) w kostkź
2 cebule obrane i posiekane
3 łyżki masła
2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki
pasty pomidorowej z 2 szklankami wody
2 roztarte ząbki czosnku
1 i 1 /2 łyżki soku z cytryny (dowolnie)
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego

1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).
2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka.
3. Mięso z cebulę i czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle aż się zrumieni:
4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą, gotować na dużym ogniu przez 15 miń.
5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny, gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności