<- Pieczeń z warzywamiLista potraw z grupy: Mięso (różne)Pieróg ruski z mięsem ->

PDF Drukuj

Pieczony udziec

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 739 razy.



Kuchnia portorykańska
1-1 i 1/2 udźce lub combra baraniego
1 litr zsiadłego mleka
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki oregano lub tymianku
1 i 1/2 łyżki oleju jadalnego
2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju jadalnego

1. Wymyte i osuszone mięso włożyć do naczynia, polać zsiadłym mlekiem, pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce na 24 godz.
2. Mięso wypłukać, wytrzeć ściereczką.
3. Czosnek, pieprz, oregano lub tymianek rozetrzeę, dodaę sól, wymieszać z 1 i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć mięso, odstawić na 8 godz. lub na noc.
4. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem zrumienię mięso ze wszystkich stron, przełożyć do brytfanny, podlać 1/2 szklanki wody, piec pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku (190o C) przez 2 godziny, aż będzie miękkie, polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia. .
5. Pieczeń podawać z przysmażonymi, ziemniakami, ugotowaną marchewką z masłem i zieloną sałatą.
Proporcje dla 4-6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności