<- Pieczeń z jajkiemLista potraw z grupy: Mięso (różne)Pieczony udziec ->

PDF Drukuj

Pieczeń z warzywami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2172 razy.


75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Marchewki /oprócz jednej/ pokroić wzdłuż w plasterki. Obgotować w osolonej wodzie. Zieleninę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso zagnieść z namoczoną bułką, jajkiem, cebulą i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na folii /25X40 cm/. Przełożyć na nią 1/2 zieleniny, potem plastry marchwi i resztę zieleniny. Mięso zrolować /usunąć folię/, zwinąć w "ślimak". Piec 40 min w tem. 200 st. C. Zagotować rosół ze śmietaną. Wsypać starty ser, dokładnie rozprowadzić. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować 12 min pokrojone na długie kawałki pory z pokrojoną w kostkę marchewkę. Pieczeń podawać z sosem i osączonymi warzywami.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności