<- Majonez z kurczątLista potraw z grupy: Mięso (różne)medaliony z baklazanow i miesa ->

PDF Drukuj

Marynowana koźlina w sosie

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1444 razy.



Kuchnia włoska
800 g koźlęcego mięsa bez kości
50 g masła
15 g mąki
1 seler naciowy i 1 marchewka
1 cebula
3 listki szałwi
1,2 gałązki rozmarynu
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka wazowa rosołu
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Pokrojoną na kawałki koźlinę zalać marynatą z wina i octu z dodatkiem pokrojonej marchwi i selera oraz szałwi i rozmarynu. W rondlu roztopić 20 masła i zrumienić posiekaną cebulę. Dodać mąkę i jeszcze 20 g masła, wlać rosół i wsypać cukier. Gotować 10 minut. Marynowaną koźlinę odsączyć, obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z oliwą i resztą masła. Gdy tłuszcz na mięsie roztopi się, przełożyć je do rondla z podsmażoną cebulą, posolić, popieprzyć i dusić przez 1 1/2 godziny, dodając marynatę z warzywami. Mięso podawać z przecedzonym sosem własnym, bez jarzyn.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności