<- Móżdżek zapiekanyLista potraw z grupy: Mięso (różne)Musaka ->

PDF Drukuj

Móżdżek ze szparagami

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 753 razy.



30-40 dag szparagów
2 łyżki cukru
25 dag móżdżku
łyżeczka octu
sól
zielenina
Sos beszamelowy:
1,5łyżki margaryny (masła)
1,5 łyżki mąki
szklanka mleka (śmietanki)
3 dag sera tylżyckiego (szwajcarskiego)
1,5 łyżki tartej bułki
żółtko

Szparagi oczyścić, opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Móżdżek moczyć w wodzie 15 min., obrać z błony. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i octu, gotować 5 min., odcedzić, pokrajać w kostkę. Z tłuszczu i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem lub śmietanką, dodać utarty ser, posolić, zagotować, zaciągnąć żółtkiem. Ugotowane szparagi odcedzić, ostudzić, pokrajać na małe kawałki, wymieszać z móżdżkiem i połową sosu. Masą napełniać muszelki, z wierzchu pokryć resztą sosu, posypać na środku tartą bułką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 -15 min. Zaraz po wyjęciu układać na okrągłym półmisku, wyłożonym serwetą; każdą muszelkę przybrać nacią pietruszki, jarmużem lub sałatą. Szparagi można też zapiec w sosie beszamelowym bez móżdżku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności