15 dag ryżu
25 dag pieczonej baraniny
łyżka tłuszczu
mała cebula
1 dag suszonych grzybów
3 dag sera tylżyckiego
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
8 dag pasty pomidorowej
2 łyżki tłuszczu
2,5 łyżki mąki
cebula
szklanka rosołu (kostka przyprawy do zup)
sól
cukier
Przyrządzić ryż według przepisu Risotto z cynaderkami. Mięso, ryż i ugotowane grzyby zalać sosem pomidorowym przygotowanym następująco: cebulę obrać, opłukać, posiekać w drobną kostkę, udusić na tłuszczu i dodać do niej mąkę uprzednio lekko zrumienioną. Wymieszać, rozprowadzić rosołem lub przyprawą do zup, rozpuszczoną w wodzie, dodać pastę pomidorową, zagotować i doprawić do smaku solą i cukrem. Masą napełnić muszelki, posypać utartym serem i zapiec w piekarniku (10-15 min.).