Kuchnia z szybkowaru
50 dag baraniny bez kości
np. z łopatki
1 szklanka ryżu
2 cebule
10 dag wędzonego boczku
3 dag masła
10 dag sera tylżyckiego
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 szklanki wody
Mięso pokroić na kawałki wielkości kawałka cukru. Boczek pokroić na cienkie niewielkie plasterki, usmażyć w szybkowarze, wyjąć skwarki, a na pozostałym tłuszcz obrumienić mięso, włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też zrumienić, wsypać ryż i zeszklić. Posolić, popieprzyć, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Otworzyć szybkowar ostrożnie, bez schładzania. Wsypać część startego sera oraz skwarki i wymieszać. Po wyłożeniu na półmisek posypać pozostałym serem i polać stopionym masłem.