Kuchnia z szybkowaru
60 dag cielęciny bez kości (zadniej)
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
2 marchwie
2 pietruszki
1 por
1 kawałek selera
1 spora cebula
1 łyżka siekanego koperku
0,5 szklanki śmietany; sól do smaku
Mięso pociąć skośnie w poprzek włókien, rozbić, uformować owalne placuszki grubości około 1 cm, obtoczyć w mące, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce do jarzyn, włożyć do mięsa. Wlać tyle wody, by wszystko ledwie pokryła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru posolić do smaku, połączyć ze śmietaną wymieszaną z resztą mąki, zagotować. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.