<- Bitki cielęce w warzywach 15 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)BITKI Z KRÓLIKA W POMIDORACH Z ZIOŁAMI ->

PDF Drukuj

BITKI Z KRÓLIKA W PIECZARKACH

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 777 razy.



80 dag królika (comber)
2 ząbki czosnku
sok cytrynowy
30 dag pieczarek,
1/2 łyżki oliwy
4 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
sól
pieprz

Mięso królika umyć, osuszyć, oddzielić od kości. Mięso pokrajać na porcje, zbić tłuczkiem, formując owalne bitki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Masą natrzeć bitki, skropić sokiem cytrynowym. Patelnię powleczoną powłoką typu teflon posmarować oliwą, rozgrzać. Ułożyć bitki, lekko obrumienić po obu stronach, oprószyć pieprzem, przełożyć do rondla, skropić wodą lub wywarem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, skrapiając od czasu do czasu wodą. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, wsypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, następnie od razu odcedzić, dodać do miękkich bitek, osolić i dusić jeszcze kilka minut. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać pietruszką, obłożyć ziemniakami z wody (1-2 sztuki na porcję). Podawać z dodatkiem zielonego groszku lub z surówką z pomidorów.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności