<- BITKI Z KRÓLIKA W PIECZARKACHLista potraw z grupy: Mięso (różne)Bogracz ->

PDF Drukuj

BITKI Z KRÓLIKA W POMIDORACH Z ZIOŁAMI

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 815 razy.



80 dag królika (comber)
4 ząbki czosnku
2 łyżki szałwii z estragonem bazylią, majerankiem, tymiankiem i hyzopem
30 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
4 łyżki umytych, drobno posiekanych listków pietruszki, rzeżuchy, estragonu, lubczyka i bazylii
1/2 łyżki oliwy lub oleju
sól
pieprz

Comber umyć, osuszyć, oddzielić od kości. Oczyszczone mięso pokrajać w plasterki, zbić tłuczkiem, formując owalne bitki. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę i natrzeć nim starannie bitki, a następnie natrzeć rozkruszonymi suszonymi ziołami. Postawić w lodówce na ok. 30 min. Patelnię powleczoną powłoką typu teflon posmarować oliwą lub olejem, rozgrzać, ułożyć na niej bitki, lekko podrumienić, osolić, przełożyć do rondla, skropić wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Umyć pomidory. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże przed obieraniem sparzyć. Pomidory posiekać, dodać do mięknącego mięsa razem ze świeżymi ziołami przyprawowymi. Dusić, aż pomidory dobrze się rozgotują i nieco odparują. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać z ziemniakami pure (1-11/2 łyżki na porcję) i surówką z kapusty, sałaty lub cykorii.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności