Kuchnia z szybkowaru
50 dag cynaderek cielęcych lub wieprzowych,
6 dag tłuszczu,
3 duże cebule,
1 łyżeczka mąki,
1 szklanka białego wytrawnego wina lub,
zamiennie, tyleż wody z octem winnym,
1 szklanka wody;
siekana natka pietruszki,
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku
Cynaderki wymoczyć w wodzie, obgotować, pokroić w talarki. Włożyć do szybkowaru, dodać połowę tłuszczu; chwilę posmażyć, wlać wodę, włożyć pokrojoną drobniutko cebulę i natkę pietruszki, posypać mąką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. o otwarciu szybkowaru wlać wino, sok z cytryny (jeżeli zamiast wina dodana była woda z octem winnym, to sok z cytryny niepotrzebny), posolić i popieprzyć, włożyć resztę masła. Nie gotować, bo cynaderki stwardnieją. Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.