<- Cynaderki cielęce duszone w warzywach 20 minLista potraw z grupy: Mięso (różne)Debreczyńskie kotlety jagnięce ->

PDF Drukuj

Cynaderki cielęce lub wieprzowe na winie 20 min

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 751 razy.



Kuchnia z szybkowaru
50 dag cynaderek cielęcych lub wieprzowych,
6 dag tłuszczu,
3 duże cebule,
1 łyżeczka mąki,
1 szklanka białego wytrawnego wina lub,
zamiennie, tyleż wody z octem winnym,
1 szklanka wody;
siekana natka pietruszki,
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku

Cynaderki wymoczyć w wodzie, obgotować, pokroić w talarki. Włożyć do szybkowaru, dodać połowę tłuszczu; chwilę posmażyć, wlać wodę, włożyć pokrojoną drobniutko cebulę i natkę pietruszki, posypać mąką. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. o otwarciu szybkowaru wlać wino, sok z cytryny (jeżeli zamiast wina dodana była woda z octem winnym, to sok z cytryny niepotrzebny), posolić i popieprzyć, włożyć resztę masła. Nie gotować, bo cynaderki stwardnieją. Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności