Kuchnia z szybkowaru
60 dag baraniny bez kości
1 I zsiadłego mleka lub serwatki
2 szklanki suchej fasoli namoczonej na noc
20 dag tłuszczu
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Baraninę namoczyć w zsiadłym mleku na 2-3 godziny. Po wyjęciu natrzeć mięso roztartym z solą czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć w szybkowarze mięso, na nim namoczoną fasolę, posypać kminkiem, solą i pieprzem, włożyć tłuszcz. Zalać wszystko wodą z moczenia fasoli, a jeśli jej za mało do przykrycia zawartości, dolać świeżej. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga. Tradycyjną sałatkę do tej potrawy stanowi pokrojona w talarki namoczona v. octowej zalewie z przyprawami i po 2 godzinach osączona z zalewy cebula.